Zwangerschap en voeding.

Zwangerschap en voeding.

Vandaag besteden wij tijd aan de voeding tijdens de zwangerschap. Wat mij opvalt is dat bij aanstaande moeders het vaak nog niet duidelijk is welk effect voeding heeft op het ongeboren kind. Natuurlijk weten wij allemaal dat je bepaalde producten beter kunt minderen of tijdens de zwangerschap beter niet kunt eten/drinken. Maar waarom is dat nu zo belangrijk en hoe strikt moet jij je daar dan aan houden?

Er wordt veel geschreven over zwangerschap en voeding, maar waar moet je nu beginnen met lezen? Wat doe je wel en wat niet? En hoe vind je hier een balans in?

Ik herken bovenstaande vragen maar al te goed van toen ik in verwachting was van Jack. Opeens moet je je gaan verdiepen in allerlei dingen, waar voeding niet meteen het eerste is waar je misschien aan zult denken. Toch is ook het nadenken over je voeding van belang tijdens je zwangerschap. Goede voeding tijdens de zwangerschap is van belang voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Wanneer jij als moeder voeding eet die schadelijk kan zijn of ondervoed bent kan dit negatieve gevolgen hebben voor de sociaal – emotionele ontwikkeling van jouw kindje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine D, ijzer en DHA (omega 3 vetzuur) waarde die te laag zijn, dit kan leiden tot schade in de hersenen met als gevolg dat een kind op mentaal – psychisch gebied zich niet optimaal kan ontwikkelen.

Dit is niet om je bang te maken, maar je in te laten zien waarom gezonde, gebalanceerde voeding tijdens de zwangerschap van belang is. Zelf had ik tijdens mijn zwangerschap altijd het uitgangspunt om zo dicht mogelijk bij de natuur te eten en het liefste alles ook nog zelf te maken. Natuurlijk weet ik ook dat dit niet altijd mogelijk is en dat er voldoende producten zijn die je als zwangere vrouw gewoon kunt eten en drinken. Probeer bij jezelf altijd na te gaan waarom jij iets tot je neemt. Wanneer jij goed en gebalanceerd eet heeft dit voordelen voor jouw ongeboren kind en krijgt het kind ook dan al te maken met verschillende smaken die hij tot zich kan nemen.

Hoe deed jij dat tijdens je zwangerschap? Wat jij hier bewust mee bezig? 

Speciaal voor mamma’s to be heb ik een plan opgesteld waarin gezonde voeding en makkelijke recepten centraal staan. Heb jij hier interesse in of wil je wat meer informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Let me know.

Liefs, Priscilla

Schrijf een reactie