Oma’s Appeltaart

Oma’s Appeltaart

De appeltaart van mijn oma, wanneer ik terug in de tijd ga, loopt het water mij weer in de mond. Wat konden wij daarvan genieten, het liefste met een toef slagroom erop! Vandaag hebben wij deze taart gemaakt, uiteraard volgens oma’s recept. Dit recept deel ik graag met jullie, zodat ook jullie kunnen meegenieten van mijn oma’s recept voor appeltaart.

Nodig:

 • Bakvorm (24 cm is aan te raden)
 • Bakpapier.

Ingrediënten:

 • 200 gram boter
 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 ei
 • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
 • kristalsuiker naar smaak
 • kaneel naar smaak
 • rozijnen naar smaak

Bereiding:

Wij beginnen eerst met de voorbereidingen voordat wij aan het deeg gaan beginnen. Bedek eerst de bakvorm met bakpapier en klop het ei los. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 180 graden. Wel de rozijnen 15 minuten in lauw water.

Meng in een kom de boter, het zelfrijzend bakmeel en de helft van het ei tot een stevig deeg. Dit kun je in eerste instantie doen met een mixer met deeghaken, een keukenmachine of gewoon met de hand. Verdeel het deeg in 3 delen. Schil vervolgens de appels en snijd deze in blokjes. Maak van de appels een mengsel van een beetje suiker, kaneel en voeg ook de rozijnen toe.

Vet de randen van de springvorm in met boter en gebruik één deel van het deeg om de bodem mee te bedekken. Het tweede deel gebruik je voor de randen. Bedek de bodem van de springvorm met het appel-kaneel mengsel. Het laatste deel van het deeg gaan wij gebruiken voor de stroken bovenop de taart. Wij rollen het deeg uit tot een lap en snijden vervolgens reepjes uit dit deeg. Bedek het appel-kaneel mengsel met de reepjes deeg en vergeet de randen niet! Besmeer de bovenkant van de taart met het overgebleven ei. Zet de taart voor 60-65 minuten in de oven, laat afkoelen en genieten maar.

Vergeet die toef slagroom niet.. ?

Leuke tips die jij ook kunt toepassen bij het maken van deze appeltaart:

 • Wanneer je de bodem hebt bedekt met deeg kun je daar een beetje paneermeel over strooien. Het paneermeel zorgt ervoor dat het vocht uit de appels wordt opgenomen.
 • Mijn oma maakte ook altijd een ‘volwassen variant’ appeltaart zoals zij dit zelf noemde. In plaats van dat zij de rozijnen welde in water deed zij dit dan in rum!
 • Snijd de appels eens in schijfjes in plaats van blokjes.

Veel plezier met het uitproberen van dit recept. Benieuwd naar jullie varianten en creaties!

Fijne avond!

Liefs, Priscilla

 

Schrijf een reactie