Muziek & Theater

Muziek & Theater

Dat muziek en theater met elkaar verbonden zijn, daar zijn wij het denk ik wel over eens toch? Het is juist deze combinatie die het vaak voor kinderen ook interessant maakt om iets met theater of toneelspelen te gaan doen. Zelf weet ik dat toen ik op de basisschool zat dat er lessen toneel werden aangeboden. In deze lessen leerde wij hoe wij ons konden inleven in een personage en welke teksten en liedjes hierbij hoorde ? als kind vond ik het prachtig om mij even niet mijzelf te zijn mij in de rol van iemand anders te stappen. De combinatie van toneelspel en liedjes tussendoor maakte dat ik het leuk vond en beter leerde zingen. Dit is voor mij de aanzet geweest om later op muziek en zangles te gaan, maar daar vertel ik in een andere blog meer over.

Gisteren vertelde ik al waarom muziek een belangrijk onderdeel in de opvoeding is en dat je hiermee bepaalde ontwikkelingsgebieden van een kind stimuleert. Vandaag wil ik inzoomen op de sociaal-emotionele ontwikkeling en waarom muziek hiervoor van belang is. Muziek is niet alleen belangrijk omdat een lied soms meer zegt dan je in woorden kunt uitdrukken, het is ook van belang om emoties van jezelf en van andere te kunnen begrijpen. Door een combinatie te maken van muziek en theater leert een kind een rol aannemen, zich verplaatsen in een ander en omgaan met emoties. Ook leren zij doormiddel van muziek zichzelf te uiten en is dit misschien nog wel makkelijker dan wanneer zij zich met woorden proberen te moeten uiten. Waarom dit van belang is? Wanneer een kind zich mag, kan – en leert uiten leg je als ouder alvast een basis voor het leven wanneer het kind volwassen is. Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd emoties leren uiten en een plek geven, op latere leeftijd sociaal-emotioneel ook sterker in hun schoenen staan. Muziek is hierin vaak een centraal gegeven om kinderen te leren over emoties en deze te uiten. Wanneer je hier ook nog eens theater aan koppelt en het kind een rol geeft en laat spelen, versterkt dit elkaar.

Vind jij het belangrijk dat een doormiddel van muziek en theater deze vaardigheden leert?

Of heb jij hier als ouder/opvoeder een andere kijk op?

Laat het mij dan zeker weten, zodat ik ook weer nieuwe inzichten krijg!

Liefs,

Priscilla ?

Schrijf een reactie