Muziek de persoonlijkheidsontwikkeling van het kind

Muziek de persoonlijkheidsontwikkeling van het kind

Persoonlijkheidsontwikkeling: ‘Ontdekken wie je bent, wat vindt jij belangrijk, wat vindt jij leuk, waar liggen je voorkeuren en waarom’. Iedereen op de wereld is een uniek persoon, natuurlijk zijn wij allemaal mensen, maar toch hebben wij allemaal een persoonlijke ‘handtekening’ die ons maakt wie wij zijn. Dit heeft te maken met de keuzes die je maakt in het leven en welke weg jij in slaat. Voor veel mensen kan muziek hierin een weg zijn om te ontdekken wie zij zijn. Het luisteren naar teksten, het kunnen herkennen van situaties die je hebt meegemaakt en hier vervolgens een bepaald gevoel aan geven. Kies jij ervoor om een gevangenen van je verleden te zijn of zoek je juist muziek op die jou uit het verleden kan halen, zodat jij de weg naar de toekomst in kunt slaan?

Als jong kind maken wij al kennis met muziek. In eerste instantie alleen door te luisteren en klanken in ons op te nemen, daarna wanneer wij leren praten gaan wij meezingen en op nog iets latere leeftijd leren wij dat woorden betekenis hebben en dat wij dit kunnen koppelen aan gevoelens die wij het het dagelijks leven tegen kunnen komen. Je gaat je herkennen in bepaalde teksten, maakt de teksten je eigen en je kunt je hiermee identificeren. Als jong kind is het van belang om jezelf te kunnen zijn, dat geeft ruimte om je daadwerkelijk te ontwikkelen naar je eigen persoonlijkheid met je eigen normen, waarden en overtuigingen. Door op jonge leeftijd al bezig te zijn met muziek leer je ontdekken wat je leuk vind, waar je goed in bent en waar je nog wilt leren. Dit kan zijn dansen, zingen of een instrument bespelen. Het kan ook zijn dat je interesse hebt in het (leren) schrijven van liedjes. Het kan ook zo zijn dat je jezelf herkent in teksten en hier de kracht uit haalt om door te gaan en een toekomst op te bouwen.

Welk effect muziek heeft op de persoonlijkheidsontwikkeling is voor ieder kind en iedere volwassenen anders, omdat wij allemaal een eigen manier hebben van het interpreteren van woorden, teksten, klanken en muziek in het algemeen.

Ga opzoek naar wat bij jou past en neem je kind(eren) hierin mee. Laat hen kennismaken met muziek en de rest gaat eigenlijk vanzelf.

Hoe laat jij je kinderen kennismaken met muziek? En welke keuze(s) hebben zij vervolgens gemaakt hierin?

Liefs,

Priscilla

Schrijf een reactie